Wecken

Bij het wecken gaat men als volgt te werk:

  1. Allereerst worden de weckflessen (eigenlijk glazen potten) grondig ontsmet, door ze schoon te maken met soda.
  2. Daarna worden de flessen gevuld met de in te maken levensmiddelen (gekookte groente, vruchten, vlees enz.).
  3. De flessen worden afgesloten met een glazen deksel. Tussen fles en deksel komt een rubberen ring, de weckring. Om het deksel op z’n plaats te houden wordt deze vastgezet met een metalen beugel.
  4. De potten worden daarna enige tijd in een weckketel met bijna kokend water geplaatst. Hierdoor ontsnapt de lucht uit de fles, zodat in de fles een vacuüm ontstaat. De beugel voorkomt dat het deksel van de fles gaat. Door de verhitting worden niet alle schadelijke organismen gedood; het wecken van groenten en vlees wordt daarom afgeraden door hetvoedingscentrum vanwege het risico op botulisme[1]. Bij fruit is dit risico, door de hoge zuurtegraad, niet aanwezig.
  5. Als de fles is afgekoeld kunnen de beugels worden verwijderd. Als de pot dan sist (er komt lucht in de pot), dan is dat een teken dat het wecken niet goed is gelukt.
  6. De levensmiddelen zijn nu lang (enige jaren) geconserveerd.

De fles kan worden opengemaakt door aan het lipje van de weckring te trekken. Hierdoor wordt het vacuüm verbroken dat het deksel stevig op de pot houdt.

De massaproductie van weckflessen (van glas en metaal) is omstreeks 1900 gestart door de Duitse firma Weck.

This entry was posted in Tips. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>