rode zoete “aardappel”

Op het internet staan vele tientallen recepten voor rode zoete aardappel. Het enige, wat u er mee moet doen, is het op sommige punten aanpassen aan het eetadvies bij kanker.
De bedoeling van het eetadvies is om u te helpen de juiste voeding binnen te krijgen, die uw lichaam sterk maakt en het immuunsysteem voor u laat werken om de kanker op te ruimen.

Recepten voor gerechten met de rode zoete “aardappel”

Zoete aardappel
Smakelijke tips

bron:

Zoete bataten doen hun naam eer aan, omdat ze heerlijk zoet van smaak zijn! Maar wist u ook dat ze heel gemakkelijk en snel te bereiden zijn? Je hoeft ze bijvoorbeeld niet te schillen! Lees hier verschillende tips.

Rauw:

Schil de zoete bataat en snijd hem in reepjes of blokjes. Lekker om te dippen met yoghurtsaus of een dipsaus naar smaak.

Koken:

Kook de (ongeschilde) zoete bataat voor ongeveer 15 tot 20 minuten in voldoende water. Snij de Bataat in even dikke plakjes om ze makkelijk gelijktijdig gaar te krijgen.

Grillen:

Snijd de ongeschilde zoete bataat in plakken en plaats ze op de grill. Draai de plakken na ongeveer 5 minuten om en laat ze nogmaals 5 minuten op de grill liggen, totdat ze zacht geworden zijn en een krokante laag hebben gekregen.

Wokken:

Snijd de ongeschilde zoete bataat in partjes. Verhit olie in een wok of koekenpan en roerbak de partjes ongeveer 5 minuten op middelmatig vuur totdat de partjes zacht geworden zijn en een krokant laagje hebben gekregen.

Oven:

Verwarm de oven voor op 200°–220°. Prik met een vork gaatjes rondom in de schil van de zoete bataat en leg hem +/- 10 minuten in de oven, tot de bataat zacht geworden is. Snijd hem doormidden en serveer de bataat met bijvoorbeeld zure room.

Stomen:

Plaats een hele ongeschilde zoete bataat in een stoomzak en stoom deze voor ongeveer 40 minuten totdat hij zacht is geworden. Of snijd de zoete bataat in partjes en stoom deze in de stoomzak voor ongeveer 20 minuten.

Frituren:

Schil de zoete bataat en snijd hem in reepjes. Frituur de reepjes in hete (kokos)olie voor ongeveer 5 minuten totdat ze goudbruin geworden zijn. Maak op smaak met peper en zout of je favoriete kruiden.

 

Je kunt vele tientallen recepten downloaden van het internet.
De volgende drie kwamen van www.allrecipes.nl

Rösti van zoete aardappel

Rösti van zoete aardappel
Bron: http://allrecipes.nl
Zoete aardappel en scherpe geitenkaas gecombineerd in een verrukkelijk voor- of bijgerecht. Heerlijk met salade.
Ingrediënten

Porties: 4

500 gr zoete aardappel, geschild 2 eetlepels kokosolie 1 kleine ui, fijngesneden 1 teentje knoflook, fijngesneden 175 gr geitenkaas, verbrokkeld 2 eieren, losgeklopt

Bereidingswijze:
Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: 40 minuten
1.
De oven voorverwarmen op 220°C/gasstand 7. Een bakplaat met bakpapier beleggen.
2.
Zoete aardappel raspen, in een schone doek wikkelen, overmatig vloeistof eruit knijpen en in een grote kom doen.
3.
In een koekenpan op een middelhoog vuur de kokosolie verhitten en daarin ui en knoflook zacht bakken. Overscheppen in de kom met aardappel, 2/3 van de geitenkaas toevoegen en goed mengen. Het mengsel in 4 gelijke porties verdelen, met de hand ballen vormen en deze tot 1 cm dikte drukken. De koeken over de bakplaat verdelen.
4.
Ong. 25 minuten in de voorverwarmde oven roosteren tot de rösti goudbruin zijn. De resterende geitenkaas over de koeken verdelen, bakplaat terugschuiven in de oven en in 5 minuten de kaas smelten.
(ps, in ons eetadvies geven we aan, dat dierlijke vetten niet gebruikt moeten worden als u kanker hebt. Ook geven we aan, dat u er soms vanaf mag wijken)

Zoete-aardappelcurry met panir

Bron: http://allrecipes.nlZoete aardappelcurrie met panir
Ingrediënten
Porties: 4
1 eetl. plantaardige olie, kokosvet, of olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, uitgeperst
500 g zoete aardappelen (bataten), geschild, in stukjes
1 eetl. mild kerriepoeder
1 eetl. verse gemberwortel, fijngesneden
400 g kleine tomaten gesneden in blokjes
1 dl groentebouillon
150 g (diepvries)doperwten
250 g panir, in blokjes van 1-2 cm
2 eetl. munt, fijngesneden

Bereidingswijze

Voorbereiding: 25 minuten Bereiding: 10 minuten

Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook 4-5 min. op matig vuur, onder af en toe omscheppen.
Voeg de zoete aardappelen toe en roerbak ze 2 min. mee. Meng er het kerriepoeder en de gember door en bak ze 30 sec. mee.
Voeg de tomaten met vocht toe en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat de curry met het deksel op de pan 12-15 min. zachtjes koken, of tot de zoete aardappelen gaar zijn.
Schep de doperwten door de curry en verwarm ze nog 3 min. mee. Voeg de blokjes panir toe en laat de curry nog 2 min. doorwarmen. Voeg zout en peper naar smaak toe, strooi de munt over de curry en serveer direct.

Panir is een verse Indiase kaas, verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en zaken met een Surinaams of Hindoestaans assortiment. Ter vervanging kunt u ook haloumi of tahoe gebruiken.
• Strooi voor een knapperig accent kort voor het serveren een handjevol geroosterde amandelen of walnoten over de curry.
• In de herfst kunt u in plaats van zoete aardappelen ook pompoen gebruiken, en de doperwten vervangen door in plakjes gesneden champignons.

 

Bataten-knolselderijpuree

Bron: http://allrecipes.nl
Met groentepurees kunt u op eenvoudige wijze de hoeveelheid groenten verhogen die u dagelijks binnenkrijgt. Uw hele gezin zal ze in grote hoeveelheden verorberen. Deze bataten-knolselderijpuree heeft een speciale smaak dankzij de appel en de kruiden.

Ingrediënten

Porties: 4Bataten knolselderijpuree

500 g bataten (zoete aardappel)
400 g knolselderij
sap van 1 citroen
2 el olijfolie, extra vergine
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 el grofgeraspte verse gember
½-1 tl gemalen komijn
1 appel, geschild, zonder klokhuis en fijngesneden
1 el korianderzaden, gekneusd

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 20 minuten

1.
Snijd de bataten en de knolselderij in blokjes en doe ze in een grote pan. Voeg de helft van het citroensap toe, doe er zoveel kokend water bij dat de groenten onderstaan en breng weer aan de kook. Temper het vuur en laat 15-20 minuten zachtjes sudderen, of tot de groenten zacht zijn.
2.
Verhit ondertussen de olie in een steelpan. Voeg de knoflook, de gember en de komijn toe en stoof 30 seconden. Roer er de appel en de rest van het citroensap door en stoof 5 minuten of tot de appel zacht wordt.
3.
Rooster de gekneusde korianderzaden in een kleine, droge pan tot ze hun aroma loslaten en roer af en toe.
4.
Laat de groenten uitlekken en pureer ze. Roer het appelmengsel erdoor en bestrooi met de geroosterde korianderzaden. Serveer heet.

Variaties en tips

• Voor een romige wortelgroentepuree gebruikt u 3 worteltjes, 3 pastinaken en 1 kleine koolraap, circa 900 g in totaal.
Snijd alles in kleine blokjes en doe ze in een grote pan. Giet er kokend water bij tot de groenten onderstaan en breng weer aan de kook.
Temper het vuur en laat 20-25 minuten sudderen, of tot de groenten zacht zijn. Laat goed uitlekken. Voeg 5 el magere yoghurt toe en pureer de groenten met een stamper of in een keukenmachine.
Roer er 4 lente-uitjes, fijngesneden, door en breng op smaak.
Schep de puree op een bord en bestrooi met geroosterde amandelschilfers.

• Voor een spliterwtenpuree met chilipeper spoelt u 225 g spliterwten af in koud water. Laat uitlekken en doe ze in een steelpan.
Voeg eventueel 2 hele teentjes knoflook toe en giet er kokend water bij tot de erwten zijn ondergedompeld.
Breng aan de kook, temper het vuur en laat circa 1 uur sudderen, of tot de erwten zacht zijn. Laat goed uitlekken.
Pureer de erwten met 5 el halfvolle melk en 30 g boter, met een stamper of in een keukenmachine.
Voeg 2 kleine verse chilipepers, zonder zaden en fijngesneden, 4 el fijngesneden verse koriander of peterselie, 8 takjes vers basilicum, zonder taaie steeltjes en gescheurd, toe en breng op smaak.

Pluspunten

• Bataten zijn een uitstekende bron van bètacaroteen, een antioxidant dat ons lichaam beschermt tegen de aanval van vrije radicalen die het verouderingsproces versnellen en de kans op hartkwalen en kanker vergroten. Bataten leveren ook grote hoeveelheden vitamine C en kalium, en bevatten meer vitamine E dan de meeste andere groenten.

Eet smakelijk en varieer dagelijks met meer groenten dan u gewend was.

This entry was posted in recepten, Zoete aardappelen and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to rode zoete “aardappel”

  1. San Clemente says:

    Hi, aftter reading thiss awesome paragraph i am also happy to share my know-how here
    wijth colleagues.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>