Dik zijn

Dik zijn heeft niks met erfelijkheid te maken. Dat zegt Frits Muskiet, hoogleraar pathofysiologie en klinisch-chemische analyse aan de Universiteit Groningen. “Obesitas is geen ziekte, het is een grote risicofactor voor diabetes en hart- en vaatziekten.”

Er zijn veel meer risico’s, zegt Muskiet die Surinaamse ouders heeft maar geboren en getogen is op Curaçao. “Het is op dit moment de meest belangrijkste oorzaak van onvruchtbaarheid bij de vrouw.” Vaak wordt er gezegd dat dik-zijn in de familie zit, omdat de ouders ook dik zijn. “Dat is niet zo. De erfelijke vorm van obesitas is uitermate zeldzaam, de kans dat iemand dat heeft is bijna nul.”

Statussymbool
“Nog nooit eerder zijn we in zo’n obesogene omgeving geweest, tegenwoordig kunnen we zoveel en zo vaak eten wat we willen. Dat breekt ons op, omdat onze genen ons wel degelijk aanzetten om veel te eten.” Dik zijn heeft bij sommige bevolkingsgroepen een statussymbool. “Groepen die van betrekkelijke armoede overgaan in welvaart, dat zij zich voleten.”

Een van de boosdoeners is suiker. Het is een van de stoffen die ons een prikkel geven om meer te eten. “De cultuur die we om ons heen hebben gecreeërd, brengen we over op onze kinderen. Geef zelf het goede voorbeeld.”

This entry was posted in Koolhydraten, Overgewicht and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>