Grapefruit

Afvallen met grapefruit

Afvallen met grapefruit

Helpen grapefruits bij het afvallen? Wanneer kun je het beste een grapefruit eten? En is grapefruitsap beter dan het eten van een grapefruit? Voedingsdeskundige Maaike vertelt het je.

De grapefruit is in Jamaica ontstaan uit een kruising van de pompelmoes en de sinaasappel. De stof naringenin geeft de bittere smaak aan de grapefruit. Deze stof zorgt ervoor dat het lichaam vet gaat verbranden in plaats van het op te slaan als energiereserve. Door 1 grapefruit per dagte eten kunnen we al gewicht verliezen. Zeker in combinatie met een koolhydraat arm dieet.

Het beste is de grapefruit uit te lepelen of gewoon van zijn taaie velletje te ontdoen en dan genieten van de mooie zure smaak.

Hoe kan het eten van grapefruits je helpen af te vallen?

  • Grapefruits bevatten een speciaal enzym dat invloed heeft op de spijsvertering.
  • Dit enzym reageert met vetmoleculen. Alles wijst er op dat door deze reactie vetmoleculen sneller verbranden en de stofwisseling versnelt.
  • Rode grapefruits bleken effectiever dan gele.
  • Grapefruitsap is minder effectief dan het eten van grapefruit.
  • Onderzoek van de Universiteit van Florida heeft aangetoond dat het regelmatig eten van grapefruits het afslankproces significant kan versnellen.

Wanneer kun je de grapefruit het beste eten?

Probeer bij elke maaltijd halve grapefruit te eten. Eet de grapefruit zondersuiker. Hoe bitterder het smaakt hoe beter het werkt. Rode grapefruits zijn het beste. Eet de grapefruit voordat je aan de maaltijd begint. Ideaal is om de grapefruit een kwartier voor de maaltijd op te eten.

Hoeveel kcal bevat 1 stuk grapefruit?
100 calorieën per grapefruit.
Hier volgen 3 recepten met grapefruit (ontbijt, lunch en diner):
Ontbijt recept
Halve grapefruit met 2 theelepels honing er overheen.
En 3 Wasa vezelrijk met bv Hüttenkäse, jam of een mager vleeswaren als rookvlees.
Lunch recept
Pastasalade met grapefruit en komkommer
4 personen
Ingrediënten

  • 200 g pasta (volkoren) (zo nu en dan mag het wel eens een keertje)
  • 1 rode grapefruit
  • ½ komkommer
  • 2 stengels citroengras (sereh), in dunne ringen
  • 2 sjalotjes, kleingesneden
  • 2 eetlepels koriander, fijngesneden
  • 2 eetlepels bieslook, fijngesneden
  • voor de dressing
  • sap van 2 limoenen
  • rasp van 1 limoen
  • 1 theelepel sambal trassi
  • 4 eetlepels Thaise vissaus
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 3 cm gemberwortel, geraspt

Bereiding
Kook de pasta volgens de aanwijzingen en laat afkoelen.
Roer voor de dressing het limoensap en de rasp met de sambal, de vissaus en de suiker door de geraspte gember.
Schil de grapefruit en verwijder de vliezen rond de partjes. Snijd de partjes in stukjes.
Halveer de komkommer in de lengte en verwijder met een lepel de zaadlijsten. Snijd de komkommer in dunne plakjes.
Schep pasta, grapefruit, komkommer, citroengras en sjalot door de dressing. Roer er tot slot de koriander en bieslook door.
Diner recept
Gebraden kip met grapefruit
4 personen
Ingrediënten

  • 1 scharrelkip van ca. 1½ kg
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 50 g zongedroogde tomaten
  • 50 g zwarte olijven
  • 6 ansjovissen, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 450 ml Florida Grapefruitsap
  • 400 g boterboontjes (pot of blik), uitgelekt
  • 1 Florida Grapefruit, in partjes

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Maak de kip grondig schoon in koud water en maak de kip zowel van binnen als buiten met keukenpapier goed droog. Kruid de holte van de kip met zout en zwarte peper. Plaats de kip in een grote ovenschaal met een nauw aansluitend deksel.

Verspreid de uien, de zongedroogde tomaten, de olijven, de ansjovis en de laurierblaadjes rondom de kip in de ovenschaal. Bestrooi de kip met peterselie en giet er grapefruitsap overheen. Dek de schotel af en zet de kip 1 uur en 15 minuten in de oven.

Haal de kip uit de oven. Giet het grapefruitsap nogmaals over de kip. Voeg de boterboontjes en de grapefruitpartjes toe. Zet de kip weer terug in de oven en braad hem nog ca. 30 minuten tot de kip goudbruin is.

Lever schoonmaken
Hebben we alcohol gedronken, dan is het ook goed om grapefruit te eten. Dit omdat het de lever schoonmaakt. Een cadeau voor de lever dus! De grote hoeveelheid vitamine C en kalium kan ook nog een flinke kater tegen gaan.

Cholesterol
Grapefruit heeft cholesterolremmende eigenschappen die ervoor zorgen dat de cholesterol- en bloedvetwaarden aanzienlijk verbeteren als er dagelijks een grapefruit wordt gegeten.

Ruwe ellebogen
En het laatste voordeel: de schil van de uitgeperste grapefruit maakt je ruwe ellebogen zachter. Wrijf de schil van de grapefruit een paar keer over de ruwe ellebogen. Je zult merken dat de huid soepeler en zachter wordt.

Eindconclusie is eigenlijk dat we het jaar 2012 met gladde ellebogen kunnen beginnen, gezondere vaten, tevens op gewicht kunnen komen en de lever weer als blij orgaan kunnen bestempelen na wat grapefruit gebruik.

Let op: Bij sommige mensen kan het teveel eten van grapefruits nierstenen veroorzaken. Tevens kan grapefruit ervoor zorgen dat de medicatie niet werkt op de manier die beoogd is en dat bijwerkingen zich eerder voordoen. Als je medicatie gebruikt is het altijd verstandig de bijsluiter te raadplegen.

This entry was posted in Overgewicht, recepten and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>