Avocado

Tips
De avocado wordt al eeuwen verheerlijkt als lekkernij met een verleidelijke romige textuur, maar hij blijkt ook boordevol nutriënten te zitten.
Avocado komt oorspronkelijk uit het oude Mexico, Centaal en Zuid-Amerika.
Vroeger werd avocado als een afrodisiacum beschouwd, vandaag is het een doodgewoon onderdeel van de dagelijkse Mexicaanse keuken, vergelijkbaar met boter bij ons.
Hoewel de avocado als een groente wordt beschouwd, is het eigenlijk een vrucht.
Avocado’s zijn rijk aan kalium. Eén avocado bevat 3 keer zo veel kalium als een banaan.
Een rijpe avocado is een rijke bron van vitaminen, mineralen, fytochemicaliën en gezonde vetten, vooral de mono-onverzadigde vetzuren die de LDL-cholesterol helpen verlagen en de HDL verhogen. Avocado’s bevatten ook het essentiële omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur.
Avocado’s bevatten meer luteïne dan eender welke andere fruitsoort. Luteïne is een kankerbestrijdende carotenoïde. Mannen die veel luteïnerijke voedingsmiddelen eten verlagen hun risico op prostaatkanker. Luteïne beschermt ook tegen oogaandoeningen, zoals cataract en maculadegeneratie. Ook alle andere carotenoïden zijn aanwezig in avocado’s. Deze worden heel goed opgenomen door de aanwezigheid van de vetten.
Een ander kankerbestrijdend ingrediënt in avocado’s is glutathion, de spil van het antioxidantsysteem. Glutathion is een heel belangrijke stof voor de detoxificatie.
Avocado’s zijn door hun nutriëntengehalte een lekkere vorm van preventie tegen hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, oogaandoeningen en inflammatie.
Een rijpe avocado kan je zo eten (middendoor snijden en uitlepelen uit de schil of in blokjes snijden), je kan hem verwerken in salades, je kan er heerlijke dipsaus van maken (guacamole), op je boterham smeren en je kan er zelfs koude avocadosoep mee maken

This entry was posted in Avocado, Saus, Soep, Tips and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>