Teff

OVER TEFF

Eragrostis Teff

Een oeroud graangewas dat is aangetroffen in een piramide uit het jaar 3359 voor Chr. Teff vond zijn oorsprong in Ethiopië. Dat het ook van nature glutenvrij is, ontdekte men nog niet zo lang geleden.

Twee procent van de West-Europese bevolking is in meer of mindere mate intolerant voor gluten. Gluten(eiwitten) komen voor in granen zoals tarwe, rogge, gerst en haver. Het eten van een regulier brood is voor mensen met een glutenintolerantie (ofwel coeliakie) uit den boze. Deze consument is op zoek naar een gezond en smaakvol alternatief. Echter, de tot nu toe toegepaste grondstoffen bieden de consument weinig smaak en voedingswaarde. Uitgebreide testen en proeven met smaakpanels wezen uit dat producten gebakken met Teff meel wel een glutenvrij, smaakvol en gezond alternatief bieden die de eigenschappen van een regulier brood benaderen. Als volkorenmeel bevat Teff meel alle essentiële voedingsstoffen.

Teff meel, zo is gebleken, is bijzonder veelzijdig. Niet alleen in brood, maar ook in diverse banketsoorten, snacks, pannenkoeken, wafels, oliebollen, pasta, koekjes en paneermeel draagt Teff meel bij aan smaakvolle eindproducten. Tevens is Teff meel geschikt als bind-middel voor soepen en sauzen en kan effectief worden toegepast in sportvoeding.

 • Klein zaad grote waarde Teff wordt gewonnen uit een gewas dat het midden houdt tussen graan en gras. De plant produceert heel kleine zaadjes (1000 korrel gewicht is 0,3 tot 0,4 gram.) De smaak en aroma van het volkorengraan zijn mild, nootachtig en een beetje zoet. En het zit volgepakt met voedingswaarde. Het is hoogwaardig in de mineralensamenstelling, vooral ijzer, calcium en magnesium.Teff excelleert als bron voor de essentiële aminozuren met betere waarden dan tarwe of gerst. Teff wordt altijd verwerkt als een volkorengraan.

 

 • Zuurstof Fytinezuur gaat een reactie aan met tweewaardig geladen mineralen (Fe2+, Ca2+, Zn2+, Mg2+) waardoor ze niet meer kunnen worden opgenomen door het lichaam. Een lage concentratie fytinezuur in combinatie met de aanwezigheid van vitamine C leidt tot een betere opname van deze essentiële mineralen.

Voor atleten is een hoge ijzeropname kritisch voor de instandhouding van de rode bloedcellen. Een hoog aantal rode bloedcellen verbetert de opname en afgifte van zuurstof, hetgeen rechtstreeks is gerelateerd aan het uithoudingsvermogen en het leveren van prestaties (conditie). De mens compenseert zijn dagelijkse verlies aan ijzer gewoonlijk uit vlees, aangezien de meeste granen uiterst beperkt ijzer afstaan aan het lichaam. Teff vormt hierop een uitzondering. Ook het rijkelijk voorhanden calcium in teff is beschikbaar voor opname in het lichaam.

 • Bron van ijzer Wetenschappelijke studies in Ethiopië hebben aangetoond dat teff de laagste verhouding van fytinezuur en ijzer toont van alle door mensen geconsumeerde granen. Een conclusie is, dat teff de beste bron voor ijzer voor de mens is van alle onderzochte granen.
 • Geen gluten Gezondheid en ons dagelijks voedsel hebben meer met elkaar te maken dan ons vaak lief is. Anders dan 20 jaar geleden consumeert de gemiddelde westerling bewust of onbewust (te) grote hoeveelheden uit graan afkomstige gluten. De moderne tarwe- en gerstsoorten bevatten veel gluten. Teff bevat geen gluten die schadelijk zijn voor mensen die gluten intolerant zijn.Teff heeft daarnaast alle unieke kwaliteiten, die voedingsdeskundigen zo aanspreken in granen. Graan vormt niet voor niets in de voedingsleer één van de basiselementen voor de menselijke voeding. Teff is daarmee voor glutenintolerante consumenten een voor de hand liggend en veilig alternatief. Het Medisch Centrum van de Universiteit van Leiden loopt wereldwijd voorop in het ontwikkelen van methoden om gluten in granen aan te tonen. De Universiteit van Leiden voert constant onderzoek uit naar de glutenvrijheid van teff-meel.
 • Goed zetmeel Sedert vele jaren heeft de Nederlandse consument leren leven met het feit dat sommige vetsoorten slecht voor het lichaam zijn en anderen juist een goede werking hebben. Soortgelijke werking van koolhydraten worden thans ontdekt. Zo onderzoekt het Medisch Centrum van de Rijks Universiteit van Groningen de relatie tussen opname in het bloed van suikers en de samenstelling van zetmeel in de geconsumeerde producten. Onderdeel van het onderzoek is om vast te stellen hoe het zetmeel in teff wordt opgenomen in het lichaam. Een vooronderzoek toont aan, dat een groot gedeelte van het . Teff-zetmeel geleidelijk en over meer uren aan het bloed wordt afgegeven in de vorm van bloedsuiker. Naast de circa 50% langzaam verteerbaar zetmeel bestaat teff uit ruim 30% door de darmflora in de dikke darm verteerbaar zetmeel. Deze vorm van zetmeel, ook wel resistent zetmeel genoemd, wordt door de wetenschappers steeds meer gezien als de gezondheid bevorderendMeer dan 65% van het zetmeel in.Teff bestaat uit resistent of langzaam verteerbaar zetmeel. Minder dan 35 % bestaan uit snel verteerbaar zetmeel.
 • Toepassing Teff spreekt velen aan in veel verschillende marktsegmenten.Teff biedt vele voordelen in baby- en kindervoedsel, glutenvrije producten, natuurproducten, sportvoeding, brood en andere bakproducten, pasta, muesli, voedselcoating, dieetproducten, (glutenvrij) bindmiddel en vulstof in medicijnen.
 • Atleten Met zijn lage Glycemische Index zorgt .Teff voor een continue aanbod aan het lichaam van glucose over meerdere uren. Bovendien bevat het veel voor het lichaam beschikbaar ijzer. Door de vorming van meer rode bloedcellen is meer zuurstof beschikbaar, nodig voor het leveren van prestaties en verbeteren van het uithoudingsvermogen. De vitamines van het B-complex in teff zijn belangrijk in relatie tot een goede energievoorziening.
 • Eiwit voor vegetariërs Voor vegetariërs is het van belang dat ze voldoende eiwitten binnen krijgen. Analyses door erkende laboratoria in Nederland tonen aan dat teff 11 tot 13% eiwit bevat. Niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief is het eiwit in teff hoogwaardig. Daarnaast zullen ook de beschikbare vitamines en de mineralensamenstelling deze doelgroep een belangrijk voordeel bieden.
 • Gluten intolerantie Voor diegenen, die geen gluten verdragen of er allergische reacties op vertonen, is het overschakelen naar een dieet een ingrijpende gebeurtenis. Glutenintolerantie beïnvloedt niet alleen de persoon in kwestie, maar ook het gezin en anderen in de directe omgeving, zoals grootouders en de school. En dat terwijl de meeste glutenintolerante consumenten liefst een zo normaal mogelijk leven willen leiden. Teff biedt deze doelgroep een aantrekkelijk alternatief. Niet alleen is teff veilig voor de glutenintolerante consument maar het is zeker ook een uiterst smakelijk alternatief voor het gehele gezin. Gebruik makend van de diverse publicaties zijn er circa 9 miljoen mensen in de Europese Unie glutenintolerant. Nog veel meer mensen leiden aan glutenallergie of andere allergieën en intoleranties. Voor deze groepen consumenten is teff een uiterst aantrekkelijk, smakelijk en hoogwaardig alternatief.
 • Vermageren Steeds meer consumenten gaan op zoek naar een dieet om af te vallen. Wetenschappers achten het waarschijnlijk dat de juiste voeding de bloedsuikerspiegel niet omhoog jaagt en er daardoor minder vet wordt vastgelegd en er zelfs sprake is van vetverbranding. Door een gelijkmatige beschikbaarheid van glucose over meerdere uren, zoals bij teff, ontstaat veel minder snel een hongergevoel.

Bron

This entry was posted in Koolhydraten, Teff. Bookmark the permalink.

One Response to Teff

 1. Pingback: Teff brood | Paleo - Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>