Eenkoorn

EenkoornEenkoorn

Eenkoorn
Eenkoorn
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta(Landplanten)
Klasse: Spermatopsida(Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Clade: Commeliniden
Orde: Poales
Familie: Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie: Pooideae
Geslachtengroep: Triticeae
Geslacht: Triticum (Tarwe)
Soort
Triticum monococcum
L. (1753)
Eenkoorn
Eenkoorn

Eenkoorn (Triticum monococcum) is een diploïde tarwesoort met wilde en gecultiveerde varianten. De naam is afgeleid van de op de aarspil apart zittende graankorrels. Eenkoorn is een van de vroegst gecultiveerde soorten maar wordt tegenwoordig nog zelden geteeld. De soort wordt gezien als voorloper van emmertarwespelt en gewone tarwe. De kafjes zijn net als bij de spelt vergroeid met de korrel. De vrucht is een graanvrucht. Eenkoorn werd al 7600 v.Chr. in Mesopotamië verbouwd. Resten van eenkoorn zijn bij de gletsjer-mummie Ötzi gevonden.

In Zwitserland en andere gebieden wordt de soort weer op zeer bescheiden schaal geteeld voor de korrel. In Spanje wordt het onrijpe gewas als veevoer toegepast. Eenkoorn stelt geen hoge eisen aan de grond en is resistent tegen vele schimmelziekten zoals moederkoornfusarium en wortelschimmels.

Eenkoornkorrels

Eenkoorn

meel bestellen 

This entry was posted in Eenkoorn. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>