Gluten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in alle granen (o.a. tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut). De Schermafbeelding 2014-06-29 om 22.23.05term gluten omvat twee families van eiwitten, de gliadines en de glutenines. Vooral de gliadines veroorzaken glutenallergie. Gluten beschadigen het  slijmvlies van de darmen, waardoor belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen worden en ongewenste stoffen in de bloedbaan komen (waardoor veel van de allergieën ontstaan). Recente onderzoeken wijzen erop dat glutenovergevoeligheid met veel meer ziekten te maken heeft. Vooral ontstekingsreacties, auto-immuunziekten en allergieën, astma en eczeem (Bron: Loren Cordain, The Paleo Answer). Babies die voor hun 4e maand gluten in babyvoeding hebben gekregen, hebben 5 x meer kans op coeliakie dan babies die langer  borstvoeding hebben gekregen (Bron: Natural news).

This entry was posted in Brood, Darmklachten, Granen, Leaky gut. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>