Cola

Dit doet cola met je lichaam
Dat het achteroverslaan van frisdrank niet héél gezond is, weten de meesten van ons inmiddels wel. Maar wat gebeurt er precies van binnen als je bijvoorbeeld een blikje cola drinkt?

Binnen 10 minuten

Binnen no time krijgt je lichaam maar liefst 10 theelepels suiker binnen. Normaal gesproken zou je daar allang van moeten overgeven, maar de toevoeging van smaakversterker fosforzuur (E338) maskeert de zoete smaak enigszins.
Binnen 20 minuten
Je bloedsuikerspiegel piekt, waardoor er een explosie van insuline vrijkomt in het lichaam. De lever speelt hierop in en zet alle beschikbare suikers om in vet.
Binnen 40 minuten
De cafeïne in de cola is inmiddels geabsorbeerd.
Je pupillen verwijden, de bloeddruk stijgt en als reactie dumpt je lever meer suiker in de bloedbaan. De zogenaamde adenosine receptoren in de hersenen worden geblokkeerd. Hierdoor voel je je voorlopig nog wel even wakker.
Binnen 45 minuten
Je lichaam krijgt een dopamineboost en het pleziercentrum in de hersenen wordt gestimuleerd. Heroïne heeft overigens dezelfde werking..
Schermafbeelding 2014-05-04 om 13.08.26
Na meer dan 60 minuten
Het fosforzuur in de cola verbindt calcium, magnesium en zink met elkaar in je darmen waardoor de stofwisseling wéér een boost krijgt. De suiker of (in lightdrank) de zoetstof zorgt ervoor de uitscheiding van calcium versnelt. De vochtafdrijvende werking van de cafeïne zorgt er geheid voor dat je naar de wc moet. Niet alleen het water uit de cola wordt uitgescheiden, maar tegelijk ook magnesium, calcium en zink dat op weg was naar je botten. Hetzelfde geldt voor natrium en elektrolyten. Daar komt de suikercrash. Voelde je je twintig minuten geleden nog fantastisch, nu zal je prikkelbaar en/of sloom worden. Belangrijke voedingsstoffen die je had kunnen gebruiken om het lichaam te hydrateren of sterke tanden en botten te maken, belanden nog steeds in de toiletpot. Voorlopig ben je overigens nog niet af van die dip, de cafeïnecrash kan wel uren aanhouden en zorgt ervoor dat je hunkert naar nóg een blikje. Even voor de duidelijkheid; cola is niet de oppervijand in dit verhaal, maar de grote hoeveelheden suiker die worden gecombineerd met cafeïne en fosforzuur. Deze ongezonde mix wordt aangetroffen in bijna alle frisdrank. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bracht vorige maand nog een advies uit om de inname van suiker te halveren. Suiker zou volgens de WHO nog geen vijf procent mogen uitmaken van wat mensen elke dag binnen krijgen, om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dat komt neer op zo’n zes theelepels per dag. In één blikje frisdrank kunnen er soms dus wel tien zitten..

This entry was posted in wat slecht voor je is. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>